WC -51 “Beep” Zvezda 1/35 inbox review

WC -51 “Beep” Zvezda 1/35 inbox review

Dodž WC-51 ¾ vozilo sa točkovima američke proizvodnje. Razvijen je na zahtev američke vojske. Proizvodnja je počela krajem 1941. godine, a proizvodio se sve do 1945. godine. Uglavnom su to bili modifikovani civilni kamioni. Proizvedeno je preko 120 000 vozila, a korišćeni su praktično za sve. Određen broj vozila WC-51 i WC-52 su poslati u SSSR. U Crvenoj armiji su dobili nadimak “tri četvrt” zbog svoje nosivosti od 750 kg.
Više podataka o istoriji i upotrebi ovog vozila u WW2 može se naći na netu.
O maketi.
Potpuno nova Zvezdina maketa legendarnog američkog Dodža u razmeri 1/35, izlivena u kvalitetnoj svetlo sivoj plastici bez viškova sa strane. U čvrstoj kartonskoj kutiji nalazi se 270 delova za sastavljanje, što je popriličan broj. Detalja ima na pretek, samo je za moj ukus previše rasklopljeno i usitnjeno, ali to je već postala tradicija svih Zvezdinih maketa. Dat je prikaz kompletnog motora sa mogućnošću otvorene i zatvorene haube, kao i varijanta sa ciradom i bez cirade. Gume su ovog puta izlivene od plastike i to iz dva dela sto je mozda i dobro zbog farbanja. Figura ruskog vojnika sa “špaginom” je takođe odlično izlivena.
Date su dve šeme za bojenje i označavanje. Obe su US Army Francuska ‘44. Boje su Zvezdine i kao zamena Tamiya. Crteži na sastavnici su jasni i pregledni.
Maketa je za svaku pohvalu i preporuku svim maketrima i onima koji žele da ovu maketu imaju u kolekciji vozila iz WW2. Zahvaljujemo se Zvezdi na ustupljenoj maketi za recenziju.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Dodge WC-51 ¾ American wheeled vehicle. It was developed as a response to US military demands. Production began in the late 1941 and lasted until 1945. The biggest number of produced trucks were for civilian use. More than 120 000 of them rolled out from assembly lines, and they were used for almost everything. Some of the WC-51 and WC-52 were transferred to Soviet Union. They were nicknamed ¾ in USSR due to their carrying capacity of 750 kg.
More data and photos of the vehicle are available online.
About the model
Completely new Zvezda model of legendary US Dodge in 1/35 scale, casted in high-quality grey plastic with no flash. In a sturdy cardboard box there are over 270 parts for assembly, which is a big number. There is ample of detail, which is not to my liking, but it also became kinda tradition of Zvezda models. The engine itself can be left visible, as well as awning. Tires are casted in plastic this time, which eases the paint process. Figure of Russian soldier with spagin gun is also well casted. There are two paint recommendations, both US for French campaign in ’44. Paints are in Zvezda/ Tamiya codes. Drawings in instructions are clear and understandable.
The model is great and I absolutely recommend it to anyone willing to assemble it and keep it in personal collection. We would like to thank Zvezda for providing a sample kit.