Yak 130 „Mitten“ 1/48 inbox review (srb/eng)

Yak 130 „Mitten“ 1/48 inbox review (srb/eng)

Ruski Yak 130 je podzvučni laki borbeni trenažni avion. Njegova kabina simulira nekoliko borbenih aviona, kao što su Su-24, Su-25, Su-27, itd. Navigaciona i nišanska oprema dozvoljava ne samo obuku u letenju, već i simulaciju skoro svih borbenih zadataka. U slučaju potrebe Yak može da bude laki borbeni avion, izviđač, avion za podršku trupama, kao i laki bombarder. Može da ponese preko tri tone ubojnih sredstava na devet podvesnih tačaka. To je avion sa najboljim odnosom cene i iskoristivosti. Zvezda je 2018. izdala maketu Yak-130 sa kompletno novim alatom. Ova maketa sada je u stvari prepak sa novim oznakama i promenjenom konfiguracijom podvesnog naoružanja. Maketa je pakovana u klasičnu Zvezdinu čvrstu kutiju sa crtežom sa prednje strane. U kutiji se nalazi 339 delova koji su raspoređeni na osam većih, dva mala i jednim ramom sa providnim delovima. Delovi su precizno i čisto odliveni bez viškova plastike. Delovi za sam avion su identični kao i na maketi iz 2018. godine, a od podvesa umesto višecevnih raketnih lansera date su tv vođene bombe KAB 500 KR i bombe FAB 500, kao i dve PV rakete R 73. Izbor podvesa nam govori da je u pitanju bombarderska varijanta. U ovoj kutiji su date četiri sheme bojenja i to dve ruske i po jedna za RV Laosa i RV Bangladeša. Sheme su date na posebnom listu u koloru. Sastavnica je jasna i pregledna. Tu je i naravno set nalepnica sa nacionalnim oznakama i stensilima. Veoma lepa maketa i s obzirom na cenu odličan odnos kvaliteta i cene, kao i sam avion. Preporučujem ljubiteljima ruske avijacije. Hvala Zvezdi na maketi za ovu recenziju.

Russian Yak 130 is subsonic light fighting/training aircraft. Its cockpit simulates several fighting planes, such as Su-24, Su-25, Su-27, etc. Navigational and aiming equipment allows it to be used not just as a trainer, but as a combat simulation jet as well. If needed Yak can be used as a light combat jet, scout jet, troop support aircraft, as well as light bomber. It has a load capacity of over 3 tons of ordnance on nine hardpoints. It is the jet with the best price/usage ratio.
Zvezda published Yak-130 model back in 2018 in the completely new tool. This is just a reissue of that model with new markings and changed weaponry. The model is packed in the classic Zvezda hard cardboard box with a drawing on the front of it. There are 339 parts in the box, distributed on 11 trees (8 large, 2 small and 1 transparent). Parts have no injection residue or flash on them and the jet parts are identical to the ones from 2018 while instead of rocket pods KAB 500 KR tv-guided bombs, FAB 500 bombs and two R 73 rockets are given. The weaponry hints it is intended as a model of a bomber version. There are four paint schemes in instruction sheet (two Russian and one for Laos and Bangladesh each). Paint instructions are given in separate color sheet. There is also a sheet of decals with national markings and stencils. Instructions are clear and easy to follow. Very nice model and considering the price, a great quality to price ratio. Recommendations to fans of Russian Airforce. We would like to thank Zvezda for this sample.