C-130H , Zvezda 1/72

C-130H , Zvezda 1/72

C-130H Herkules je četvoromotorni turboelisni transportni avion koga proizvodi kompanija Lokid Martin. Koristi se za vojne i civilne potrebe širom sveta, za prevoz tereta i vojnih jedinica. Može da sleće i poleće sa kratkih ili nepripremljenih poletno-sletnih staza.
Napravljeno je više od 40 različitih modela ovog aviona, a koristi se u više od 50 zemalja sveta. Herkules je avion koji se duže proizvodi, nego bilo koji drugi avion u istoriji i u upotrebi je više od 50 godina. Zvanično leti od 1955. godine, a proizvodi se i danas po nekoliko komada godišnje. C-130H Herkules se pokazao kao izuzetno pouzdan i izdržljiv avion, uostalom godine u operativnoj službi govore sve.
Na netu postoji dosta informacija o ovom izuzetnom avionu, tako da se ne bih zadržavao oko istorisjkog dela.
Više o samoj maketi.
Pomenuo bih samo kvalitetnu i za transport sigurnu kutiju u koju je upakovana maketa, a koja je već postala standard Zvezdinih modela. Preko 300 delova na ramovima, čak pet šema za farbanje i označavanje i odlični dekali su ono što čini sadržaj kutije.
Da krenem redom: Imao sam prilike da više puta radim Zvezdine makete koje su urađene od sive plastike od koje je i ova maketa urađena, i mogu da kazem da je izuzetno kvalitetna za rad. Posebno bih naglasio da su ljudi iz Zvezde vodili računa da se spoj rama i dela makete izlije na mestima gde se ne može oštetiti maketa prilikom skidanja delova sa rama, a to se najbolje vidi na slikama trupa i delova krila. Mogućnost stavljanja u otvoren položaj dela za transport i bogata unutrašnjost, kao i pilotski deo su takoe jedan od kvaliteta ove makete. Panelizacija je odlicna i fino uradjena.
Farbanje i označavanje je dato za pet zemalja koje koriste ovaj avion. Šeme su vrlo simpatične.
Takođe su date i dve table sa dekalima, što se može videti na prilozenim fotkama. Boje su po Zvezdi i po Tamiji.
Sa maketarske tačke gledišta, ovo je odlična maketa i bice pravo uživanje za rad. Uostalom kako uvek kažem na kraju recenzije, pravi opis se moze dati tek kada se počne sa sastavljanjem. Preporučujem ovaj model svakom maketaru.
Zahvaljujemo se Zvezdi za ustupljenoj maketi za recenziju.
 
Hercules is a four-engine turbo-prop transport plane produced by Lockheed Martin. It is used for both military and civilian needs around the globe, for cargo and personnel transport. It can lift from and land on short and unprepared runways.
More than 40 different models are made and it is used in more than 50 countries. Hercules is the longest produced model of the plane in history and has been in service for more than 50 years. It is officially flying from 1955, and several units are produced annually even today. C-130H Hercules proved itself as a reliable and rugged airplane, which is testified by the number of years the plane is used for.
There is a lot of info online, so I will now write about the model itself.
I would just like to emphasize the quality of the transport box, which became Zvezda trademark on its own. More than 300 parts on trees, as much as five different paint and marking schemes together with excellent decals make up the box contents.
To start from the beginning: I had the opportunity to build a few of the Zvezda models with this non-gray plastic, which is of superb quality. Designers planned placement of the tree connectors in such a way so that they can’t damage the parts. The option of opening all the hatches together with detailed interior and cockpit give this model a whole new level of quality. The panel lines are excellent.
Painting and marking is given for five countries which use this plane. The schemes are rather interesting.
There are also two sheets of decals, as can be seen on the photos. The paints are in Zvezda and Tamiya. From the modeler’s viewpoint this is an excellent model and it will provide many hours of joy to builders. As I usually write it will give many hours of joy while building it. I would recommend this model to all modelers. We would like to thank Zvezda for providing a sample for this review.