Mil-24V/VP, Zvezda 1/48

Mil-24V/VP, Zvezda 1/48

Tekst i foto: Predrag Stamenković

Dugo najavljivana i još duže čekana Zvezdina maketa jednog od najlepših i najmoćnijih helikoptera današnjice. Da krenem redom. Velika i čvrsta kutija u kojoj je sigurno smešteno 318 delova sive plastike. Crtež na kutiji ili box art je nešto što podseća na istorijski događaj (bar u priči), kada je decembra 1979. Vazdušno-desantni bataljon Sovjetske armije zahvaljujući sjajnom taktičkom potezu, zauzeo Salang prolaz i neopaženo od strane neprijatelja ušao u Avganistan bez gubitaka.
Sovjetski borbeni jurišni helikopter koji je namenjen i za manji transport. Kasne ‘60-te godine vezuju se za početak razvoja Mi-24. Koriste ga mnoge zemlje širom sveta, a prva borbena upotreba za Sovjetski savez je bila upravo rat u Avganistanu. Urađene su mnoge modifikacije ove leteilice i poboljšanja, pa samim tim postoje i mnoge verzije. Upravo neke od tih verzija su date u Zvezdinoj maketi.

Na prvi pogled sve izgleda impresivno. Velika kutija, velika maketa, jer upravo je 1/48 razmera idealna razmera za ovu maketu. 1/72 je isuviše mala, a 1/32 prevelika.
Sa maketarske strane gledano, sve je vrlo kvalitetno urađeno bez viškova plastike sa strane sa finim linijama panela. Riveti-zakivci nisu dati na maketi mada i bez toga izgleda sasvim korektno. Stiče se utisak da je Zvezda ostavila dosta prostora za aftermarket dodatke, naročito u kokpitu. Po sastavnici su predviđeni dekali u unutrašnjosti kabine.
Kao što sam i pomenuo, date su dve verzije Mi-24V i Mi-24V/P za izradu.
Farbanje i označavanje je čak za četiri tipa letilice. Naravno, najinteresantnija je ona iz Avganistana Bagram Air Base 1988.
Dekali deluju dobro, kao i posebna tabla dekala sa stensilima.
Zaključak je da je ova Zvezdina maketa Mi-24 Hind 1/48, za sada najbolja maketa u ovoj razmeri što se može naći na tržištu. Pokušao sam da fotografijama dočaram sam izgled delova makete, sastavnice i dekala, a naravno završna reč će se dati kada se počne sa izradom. Kao i uvek do sada, mi ćemo ceo proces izrade prikazati na našoj fejs stranici.
Preporučujem ovu novu maketu svakom maketaru, a mišljenja sam da je sa ovim kompanija Zvezda uradila sjajnu stvar.
Zahvaljujemo se kompaniji Zvezda na ustupljenoj maketi.

.